تفاوت چربی خوب و بد چیست؟
همه ی ما می دانیم که مصرف غذاها می توانند تأثیرات مهمّی در سلامتی و زندگی ما داشته باشند، امّا چیزی که شاید ندانیم نحوه ی انتخاب غذاهای مناسب است. مایکل تی مورای، نویسنده "دایره المعارف غذاهای شفابخش" راهنمایی هایی برای شناخت چربی های خوب و چربی های بد ارائه می دهد و توضیح میدهد که خوردن چربی مناسب میتواند سلامتی شما را بهبود بخشد
چیزی که باعث می شود یک چربی خوب یا بد باشد به دو فاکتور کلیدی وابسته است:
1. راهی که اسیدهای چرب به عنوان اجزای ساختاری در غشای سلولی عمل می کند
2. تأثیرات آن ها روی مولکولهای ایکوزانوییدها
غشاهای سلولی به طور عمده از اسیدهای چرب تشکیل شده اند. غذاهایی که می خورید نوع اسیدهای چرب موجود در غشای سلولی را مشخص می کنند. اگر اغلب چربی اشباع شده و کلسترول گوشت و لبنیات می خورید غشای کمتری نسبت به کسانی که مقدار زیادی اسید چرب غیر اشباع می خورند دارید. شواهد قابل توجهی نشان می دهند که اختلال در عملکرد غشای سلولی فرد را مستعد بیماری های بسیاری می کند. بدون غشای سالم، سلولها توانایی خود برای حفظ آب، مواد مغذی حیاتی و الکترولیتها را از دست میدهند. آن ها همچنین توانایی خود برای ارتباط با دیگر سلولها را از دست میدهند. بدون نوع درست چربی در غشا سلولی، سلولها به درستی عمل نمیکنند.
چون نوع چربی مورد استفاده در رژیم غذایی، ترکیب غشای سلولی را مشخص می کند، چربی کم موجب کاهش جریان غشا می شود، که به نوبه خود باعث کاهش اتصال انسولین به گیرندههای غشا سلولی و یا کاهش عملکرد انسولین میشود. مقاومت در برابر انسولین عاملی اصلی افزایش وزن، دشواری کاهش وزن، چاقی و دیابت نوع ۲ است. مقاومت انسولین منجر به سرطان، بیماریهای قلبی، بیماری آلزایمر، و بسیاری از بیماری های دیگر می شود. خوشبختانه، ما میتوانیم با مصرف چربی های درست در رژیم غذاییمان، گامهایی برای کاهش این بیماریها برداریم.
منابع چربی خوب و چربی بد:
چربی های خوب
منابع چربیهای اشباع نشده:
آجیل و دانهها
روغن زیتون
روغن آوکادو
روغن کانولا
روغن فندق
روغن آفتابگردان (فقط اولئیک بالا)
منابع آلفا لینولنیک اسید و اسیدهای چرب امگا ۳
بزرک و روغن آن
گردو
دانه ی چیا
سویا
تخم آفتابگردان
منابع اسیدهای چرب بلند زنجیر مانند ایکوزاپنتا انوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزا انوئیک اسید (DHA)
ماهی آب های سرد مثل ماهی قزلآلا، ماهی خال مخالی، شاه ماهی و غیره
مکملهای روغن ماهی
منابع چربی های اشباع شده با زنجیره متوسط
روغن نارگیل
گوشت حیوانات علف خوار و محصولات لبنی آن ها
مرغ و تخممرغ آزاد ارگانیک
سالمون وحشی
چربی های بد
منابع اسیدهای چرب ترانس مصنوعی
روغن گیاهی هیدروژنه
روغن های قنادی
روغن نباتی
بسیاری از محصولات پختهشده، کلوچهها، کراکر و غیره (برچسبهای مواد غذایی را به دقت بخوانید)
منابع لینولئیک اسید، اسید چرب امگا ۶ و دیگر روغنهای نامطلوب
بیشتر روغنهای گیاهی، از جمله:
ذرت
تخم کتان
دانه انگور
کافیشه
منابع چربیهای اکسید شده:
غذاهای سرخشده
گوشت کبابی
منابع چربیهای اشباع شده با زنجیره طولانیتر:
گوشت با چربی بالا و محصولات لبنی
گوشت دام تغذیه شده با سویا یا لبنیات آن ها
مرغها و تخممرغ های مرسوم
سالمون پرورشی
تهیه کننده : توپ تاپ